PO ČEMU JE ZNAČAJAN IRANSKI GRAD KOJI JE NA METI NAPADA IZRAELA? Jedan detalj budi ZABRINUTOST, eskalirale TENZIJE
Raketa, Ilustracija, Foto: EPA-EFE/ATEF SAFADI

sukob

PO ČEMU JE ZNAČAJAN IRANSKI GRAD KOJI JE NA METI NAPADA IZRAELA? Jedan detalj budi ZABRINUTOST, eskalirale TENZIJE

Iran je danas aktivirao protivvazdušnu odbranu iznad Isfahana

Objavljeno:

Izrael je jutros napao Iran, a eksplozije su zabeležene u Isfahanu.

Isfahan je centralni iranski grad, udaljen oko četiri sata vožnje ili 350 kilometara južno od iranske prestonice Teherana, preneli su jutros svetski mediji.

Eksplozija se čula severozapadno od iranskog grada Isfahana u petak rano ujutro, javila je poluzvanična novinska agencija Fars.

Fars je rekao da se to dogodilo u blizini gradskog međunarodnog aerodroma.

Isfahan je dom velike vojne vazduhoplovne baze, a nekoliko iranskih nuklearnih lokacija se nalazi u provinciji - uključujući grad Natanz, centralni deo iranskog programa obogaćivanja uranijuma.

Bivši pomoćnik američkog državnog sekretara Mark Kimit je za BBC govorio o značaju Isfahana i zašto ga je Izrael možda izabrao za mesto napada.

"Isfahan je zaista u velikoj meri centar iranskog nuklearnog programa u smislu obuke, istraživanja i, što bi neki rekli, razvoja iranske nuklearne sposobnosti", rekao je Kimit.

On dodaje da je to verovatno mesto koje bi Izrael pogodio jer, prema njegovim rečima, najveći strah koji Izraelci imaju nije nastavak raketa danas, već nuklearna sposobnost sutra.

Američki zvaničnici rekli su CBS-u da je izraelska raketa pogodila Iran, ali ostaje nejasan obim udara, tačan cilj i da li je cilj pogođen.

Iranska državna televizija IRIB poziva se na "pouzdane izvore" i kaže da su nuklearna postrojenja u Isfahanu "potpuno bezbedna".

Komercijalni letovi su zaustavljeno nad glavnim gradovima Irana, uključujući Isfahan, Širaks i Teheran, prenose državni mediji te zemlje, prenela je novinska agencija Reuters.

Iran je danas aktivirao protivvazdušnu odbranu iznad Isfahana, zbog čega su se čule eksplozije u tom gradu, prenela je državna novinska agencija IRNA.

Bonus video:

05:55

IRAN JE UDAROM NA IZRAEL SAČUVAO OBRAZ PROTIV MOĆNOG NEPRIJATELJA Rakić: Nisu više američko čedo, nismo još videli sve u SUKOBU

(Espreso/ Telegraf/ Prenela: T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.